Dumpa löner med invandrare

Nu när vi gått förbi termer om lögner och osanningar om behov och dynamiska utmaningar, trösklar och hinder, och integrationen måste förbättras som bara är subventionerade låtsasjobb för invandraren och gratis arbetskraft åt arbetsgivaren första tiden.

Vilka löner pratar vi om?

Timbro

Regeringen borde verka för att sänka lägstalönerna för att fler svenskar födda utomlands ska få jobb, anser den liberala tankesmedjan Timbro.– Fler hade fått jobb om det hade funnits arbeten med lägre löner, säger Jenny von Bahr, nationalekonom på WSP Analys & Strategi.

Enligt von Bahr handlar det om klassisk ekonomisk teori – sänker du priset på något så ökar efterfrågan. LO sågar Timbros

föreslår

12.000 i månadslön

Figur 9 indikerar att de höga svenska lägstalönerna effektivt utestänger utrikesfödda från att få sina första jobb på den svenska arbetsmarknaden. Diagrammet ovan indikerar att vid en nivå på lägstalönerna på 10 000 kronor i månaden skulle utrikesföddas sysselsättningsgrad vara lika hög som för inrikes födda. Vid en nivå på 12 000 kronor per månad skulle sysselsättningsgraden öka från 62 procent till 70 procent. Det skulle innebära att 87 000 utrikes födda kunde gå från arbetslöshet till arbete. De som drabbas hårdast av dagens höga lägstalöner är de som har kombinationen låg eller ingen utbildning och/eller kommer från kulturellt avlägsna länder. Dessa personer utestängs till stor del från den svenska arbetsmarknaden på grund av de höga lägstalönerna

Är det detta man menar med demografiska utmaningar och som är målet?

EU

Mångfalden som kommer från invandringen – om den hanteras rätt – kan bli en konkurrensfördel och en källa till dynamik för EU:s ekonomier.

Mångfald som våra medier och politiker hyllar till skyarna men med tjocka plånböcker själva flyr. Handlar om att konkurrera och en ”källa” till dynamik för EU:s ekonomier?

Vad tror ni det betyder? Att dumpa lönerna till 10-12.000 som Timbro föreslår att ”fler får jobb”?

Kommentarer är stängda.